Interview met Ger de Bot, conciërge van de Montessorischool en de Aanloop


IMG_4521[1]Vandaag een interview met Ger de Bot, de 52-jarige conciërge van zowel De Montessorischool als De Aanloop. Ger loopt al 2,5 jaar bij de Montessorischool rond en sinds 2 jaar ook bij De Aanloop. Ger is geliefd bij iedereen, een hardwerkende, spontane, grappige knuffelbeer die altijd vrolijk is en met iedereen goed kan opschieten. Ik ging langs bij de Montessorischool en stelde hem een paar vragen.
Ger, ten eerste, hoe bevalt het op de Montessorischool?

‘Goh, Sander…ik zeg altijd, ik heb de leukste baan die er is. Ik heb alle dagen vol staan met klusjes die ik vanuit het team krijg, dus ik heb het lekker druk. Daarnaast zijn alle docenten hartstikke aardig, ik amuseer mezelf rot tussen al die dames hier in het team, ik ben namelijk de enige man. Ook met de leerlingen heb ik heel leuk contact. De kleuters zitten vlak bij mijn kantoor en als ze iets gemaakt hebben komen ze altijd even langs; ‘Ger, moet je eens kijken wat ik nu weer gemaakt heb!’. Heerlijk vind ik dat, echt heerlijk.

Voor de docenten ben ik vooral een hulpje, ik zorg dat alles blijft lopen zoals het moet, ook als er een tegenslag is of er een probleempje is.’
En de taken die je hebt, waar bestaan die zoal uit?

Joh…moet je luisteren. Op een basisschool is altijd werk. Soms zijn het hele kleine dingetjes zoals het oud papier verzamelen en wegdoen, maar soms zijn het ook grotere klussen zoals ICT-werk of geluidsinstallaties inpluggen bij de computers. Ik kopieer alle documenten voor de docenten, ik doe boodschappen voor de voorraadkast in de kantine, ik hou het schoolplein schoon, vervang de prullenbakken en zet foto’s op de website van onze school zodat ouders hun kinderen kunnen bekijken. Mijn taken lopen zo uiteen, die diversiteit in klusjes…Ik zou niet zonder kunnen!
Een man die geniet van zijn werk! Mooi om te zien! Maar je werkt ook op De Aanloop hè. Wat is nu het grootste verschil tussen de Montessorischool en De Aanloop?

Kijk, weet je wat het is. De Montessorischool is een échte stadse school. Dat merk je aan alles. We zitten net buiten het centrum van de stad, we hebben ons continurooster en het is groot en immens. Bij De Aanloop is het een kleiner schooltje, het ligt in een buitenwijk van Bergen op Zoom en de school is een stuk kleiner. Ondanks dat er zoveel verschillen zijn, moet ik zeggen dat ik het bij beide ontzettend naar mijn zin heb!
Kijk, dat is mooi om te horen! Heb je voor jezelf nog doelen die je binnen je vak wilt bereiken?

Sander, ik ben 52 jaar en heb het erg naar mijn zin in mijn vak. Ik hoef niks speciaals bij te leren. Er komen wel eens dingetjes voorbij in mijn vak waarbij ik denk, moet ik mezelf daar eens niet in verdiepen. Maar door al die klusjes ben ik dat zo weer vergeten. Ik ben niet gespecialiseerd in één ding, nee…ik weet van alles een beetje. Voor een conciërge is dat goed, toch? Mijn doel is gewoon om lekker als conciërge te werken en lekker gezond te blijven. Ik heb alles wat mijn hartje begeert.
De kinderen zijn net uit, wat zijn je plannen nog vandaag?

Ik moet nog een stofzuiger nakijken en een fout in de kopieermachine verhelpen. Maar als je het niet erg vindt ga ik verder met mijn werk!
Voor meer informatie over de Montessorischool, kijk op www.montessori-boz.nl 

Voor meer informatie over De Aanloop, kijk op www.aanloopboz.nl