Spelend leren op de ABBO kindercentra


Kinderen spelen altijd en overal!

Herkent u dat?

In de wachtkamer van de tandarts, wachtend op de halfjaarlijkse controle, klimt uw kind op alle stoelen, vindt zij het koortje van de zonwering erg leuk om tegen aan te slaan, heeft ze al vier keer alle kralen van dat leuke speel… van links naar rechts geduwd. Of in een winkel waar u probeert een mooie jas te passen, gaat uw kind met zijn hand langs alle jassen, kruipt onder de rekken door, heeft het rek met de lege hangertjes gevonden! Ongetwijfeld kunt u zelf nog veel meer voorbeelden noemen. Kinderen spelen overal en vrijwel altijd. Als dat niet zo is worden we ongerust. Is uw kind ziek? Zijn er kinderproblemen, zoals een juf die boos was of wil je beste vriendinnetje ineens niet meer afspreken? Als een kind niet speelt is er wat aan de hand!

Spelen heeft een doel.

Door middel van spel ontdekken kinderen de wereld. Dat doen ze door te voelen, te proeven, te ruiken, te kijken, te luisteren, te praten en te bewegen. Zo ontwikkelen zij zich. Al deze ontwikkelingen lopen door elkaar heen en in een eigen tempo. Zo is geen enkel kind precies op het zelfde moment even ver. Een mooi voorbeeld daarvan is de uitspraak, die u vast weleens heeft gehoord van collega-ouders: “Het leek alsof de taalontwikkeling stilstond, maar in diezelfde week kon mijn zoon wel ineens fietsen zonder zijwieltjes.”

De kind centra van ABBO hechten groot belang aan het spel. Al op jonge leeftijd bieden we kinderen materialen, ruimte en vriendjes om samen de wereld mee te ontdekken. Lekker kliederen met klei, met zand en water, een ingerichte huishoek met een poppen bed, een keuken en allerlei keukenbenodigdheden. Maar ook lappen, knijpers, touwen om een tent te maken. Heerlijk op een mat met blokken een garage maken, die binnen een minuut veranderd in een boot. En alles vanuit een duidelijke visie: uw kind ontwikkelt zich het beste door middel van spel.

De medewerkers zijn opgeleid om spel goed te begeleiden. Dit doen zij door mee te spelen met de kinderen, nieuwe taal aan te bieden en hen zo weer een stukje verder te helpen. Goed naar kinderen kijken is hiervoor een voorwaarde. Binnen de kind centra van ABBO werken we daarom met een modern, digitaal observatiemiddel. Zo weten we welke kinderen zich volgens plan ontwikkelen, maar ook welke kinderen wellicht extra ondersteuning of uitbreiding nodig hebben.

Verder maken we binnen onze kind centra gebruik van ontwikkelingsmaterialen. Deze worden ingezet voor de specifieke doelen, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van de visuele waarneming. D.m.v. puzzels, lotto’s etc leren we de kinderen op spelende wijze goed te kijken naar kleine verschillen, naar kleuren en vormen, naar overeenkomsten. Allemaal nodig om later de letters goed te leren herkennen. De -b-,  -d-  en -p- lijken erg op elkaar, maar klinken heel anders!

Samengevat bieden onze ABBO kindcentra alle jonge kinderen een aanbod dat bij hen past en dat recht doet aan de manier waarop zij leren. Dat doen we op maat voor elk kind. En vooral spelend !